Do rekonštrukcie 94-ročnej transformovne SSD investuje 5,5 milióna eur

13.02.2023 Žilina

Žilina 13. februára (TASR) – Energetici v Žiline rekonštruujú najstaršiu transformovňu svojho druhu na území Slovenska. Má 94 rokov a stále funguje. Ide o investíciu za približne 5,5 milióna eur. TASR o tom v pondelok informoval hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš.

"Rekonštrukciou výrazne zvýšime spoľahlivosť jednotlivých technológií. Väčšina z nich slúžila 25 alebo viac rokov, čo sa začalo postupne prejavovať vo forme porúch. Navyše, na tieto staršie zariadenia sa už ťažko zháňajú náhradné diely a ich údržba je náročná," vysvetlil vedúci odboru kľúčových projektov v SSD Igor Macúš.

Rekonštrukciu rozdelili energetici vzhľadom na jej rozsah a náročnosť na tri etapy. S prvou začali ešte v roku 2021. Koniec akcie odhadujú v prvej polovici tohto roka. Okrem elektromontérov a špecializovaných útvarov SSD sa na nej podieľajú aj štyri dodávateľské spoločnosti. "Všetky práce sme naplánovali a zorganizovali tak, aby odberatelia elektriny nepocítili žiadne obmedzenia. Pracujeme za plnej prevádzky transformovne, čo si vyžaduje maximálnu dôslednosť a vzhľadom na bezpečnosť pri práci aj mimoriadnu zodpovednosť," doplnil Macúš.

Rozvodňa veľmi vysokého napätia Rajčianka prešla komplexnou rekonštrukciou naposledy v roku 1998. "Vtedajšou významnou zmenou bolo jej zapuzdrenie, čiže umiestnenie všetkých dôležitých technológii do uzavretého objektu izolovaného plynom. Na území stredného Slovenska tým získala ďalšie prvenstvo," uviedol hovorca spoločnosti. Doplnil, že jedným z dôvodov zapuzdrenia bola aj jej poloha v obývanej časti mesta, ktorá je pre transformovne pomerne netypická.

Od bezchybnej prevádzky Rajčianky závisí distribúcia elektriny pre desaťtisíce odberných miest v Žiline a okolí, zdôraznil Gejdoš.
 

Vyberte región

mark